Terve Talo-konsepti

Miksi me valitsimme Honkarakenteen Terve Talon

Sen jälkeen kun jouduimme muuttamaan evakkoon, meni jokunen tovi ennen kuin pääsimme kunnolla pohtimaan mikä on nykytila ja mitä haluamme tämän jälkeen. Pohdimme vaihtoehtoja ja tutkimme ratkaisuja. Mietimme perusteita, teimme laskelmia.

Vanhan korjaaminen oli pitkään pinnalla. Korjausrakentamisen onnistuminen arvelutti. Riittäisikö meille ”teknisesti kunnossa”. Jäisikö taloomme leima ”hometalosta”, vaikka se olisikin kunnolla korjattu. Tulisiko joskus kuitenkin epämiellyttävä haju nenään. Mitä sitten tekisimme, jos näin kävisi. Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia.

Uuden rakentaminen mietitytti. Olinhan aikoinaan, lähes parisenkymmentä vuotta sitten miehelleni todennut, että en sitten ikinä halua rakentaa. Nyt oltiin risteyksessä. Tuli päättää mikä on tärkeintä elämässä. Tuli päättää mitä ja miten jaksamme. Ja ennen kaikkea mitä haluamme.

Tunnemme perheen, joka on Klaukkalaan kesällä 2016 muuttanut itse rakentamaansa Honkarakenteen hirsitaloon, Terve Taloon. Heidän tarinansa löytyy Honkabloggaajien joukosta (Talotuuletar). Heidän kotinsa on ollut erittäin onnistunut ja kaunis kokonaisuus. Siellä on hyvä olla. Olemme vierailleet myös muissa, erittäin kauniissa ja terveissä ratkaisuissa. Aina tulee upea, ihana tunne, kun astuu hirsitaloon sisälle. Jo pelkästään akustiikka on rauhoittava. Mieheni on asunut koko lapsuutensa vanhassa hirsitalossa ja hänestä perinteet velvoittavat hirsitalon valintaan. Hirsitalo tuntuu todelliselta kodilta, vaikka suoraan ei pysty vertaamaan 1900-luvun alussa rakennettua isoa hirsitaloa Juvalta meidän piskuiseen ja kompaktiin tulevaan kotiin pääkaupunkiseudulla. Hirsitalo tuntuu siis oikealta ratkaisulta monesta näkökulmasta.

  1. Varmuus terveydestä

Meille on tärkeää, että emme toimi projektissa koekaniineina. Vaan haluamme ratkaisun, mikä on jo nähty ja kokeiltu. Tulosten tulee olla kokeilun jälkeen loistavat. Varmuus toimivuudesta on ehdoton edellytys. Ensinnäkin meille on olennaista, että poikamme sairaus tulee kunnolla pysäyttää. Siksi ratkaisun on oltava kerralla oikein. Altistuminen tulee saada pysyvästi loppumaan.

Valitsemalla Honkarakenteen Terve Talon varmistamme, että poikamme elämänsä aikana pystyy toimimaan normaalisti yhteiskunnassa. Nyt hän on yläkoulunsa juuri aloittanut. Tulevaisuus on täynnä uusia asioita ja niihin emme toivo sisäilman sanelevan rajoitteita. Poikamme tulee tulevina vuosina päättämään mm missä oppilaitoksessa hän haluaa opiskella, hänen tulee valita opintosuuntaus, halutessaan hän käy armeijan, mikä on jatko-opiskelupaikka, opiskelua ulkomailla, jne. Tämän kaiken me toivomme, että hän voi elää ja valita ilman, että tulee pohtia mahdollisia sisäilman mukanaan tuomia rajoitteita. Kaikesta paranemisesta ja ennakoimisesta huolimatta aina voi tulla ikäviä yllätyksiä. Mutta meille vanhemmille on erittäin tärkeää tietää, että jos hän saa voimakkaampia oireita jossain elämänsä vaiheessa, niin hänellä on aina silloin terve paikka, meidän oma koti, mihin palata ja antaa kehon parantua. Me haluamme varman ratkaisun, että voimme varmasti antaa pojallemme laajat mahdollisuudet tulevaisuudessa. Tällä hetkellä liian monen ihmisen elämää rajoittaa sisäilmasairaus.

  1. Varmuus onnistumisesta

Olemme jo yhden talon menettäneet. Toisen talon menettämiseen meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa. Ei rahallisesti eikä ehkä jaksamisenkaan osalta.

1980-luvulla pankista sai rahaa kuka vain ja miten paljon vain. Tai ainakin pankkikriisien jälkeen, siltä sen ajan tarinat tuntuvat. Pankkikriisien jälkeen pankeissa ollaan huomattavasti tarkempia kuinka paljon ja millä ehdoilla lainaa myönnetään. Vain hyvin harva ihminen, jolla on kaikki tänään hyvin tulee ajatelleeksi, että resurssit eivät ole joka tilanteessa itsestäänselvyyksiä. Kun varansa menettää, niin tyhjästä uudestaan liikkeelle lähteminen ei ole helppoa.

Nämä pari vuotta, mitä olemme eläneet kotimme menetyksen jälkeen ovat olleet raskaita. Vaikka meidän kohtalomme ei olekaan ollut niin raju, kuin monella muulla perheelle, joka on vastaavan kokenut, niin koemme että rankkaa on ollut. En tiedä jaksaisimmeko enää yrittää uudestaan, jos uuden kodin rakentaminen ei tulisikaan onnistumaan. Mistä voimat uuden kodin etsimiseen, tulisiko loppuelämästä jatkuvaa muuttokierrettä, onko etäisyydet arkielämän sujumiseksi sopivat. Tulevaisuus ei ole koskaan varmaa, mutta silti tämä ratkaisu on mielestämme kokonaisuutena kaikkein varmin.

Me yritämme saada Terve Talon sertifikaatilla. Rakennusprojektimme on tällä hetkellä täysin kesken. Ja matkaa valmistumiseen on vielä paljon, ehkä jopa vajaa vuosi. Voihan toki käydä, että yrityksistä ja huolellisuudesta huolimatta, emme sertifikaatti jostain syystä onnistu saamaan. Mutta uskon, että huolellisella rakentamisella ja Terve Talo-konseptilla saamme meille sopivan, toimivan ratkaisun. Ihan kuten tuttavamme Klaukkalassa, joilla ei ole sertifikaattia, mutta ratkaisu on ollut loistava. Heidän käyttämät tuotteet ovat kuitenkin olleet konseptin mukaisia.

Terve Talo-konseptissa on paketti jo mietitty ja tutkittu. Siinä ei meidän pystytykseen päättymiseen asti ole tarvinnut miettiä jokaista eristettä tai höyrysulkua myöten, että onko tuote varmasti sopiva. Tämä on tuonut huomattavaa helpotusta. Asiat on joku viisaampi jo pohtinut ja paketti on testattu. Sen tähden se on saanut sertifikaatin. Tämä helppous on meille ollut oleellista. Tiedämme, että rakentamisen aikana joudumme monessa kohtaa pohtimaan valintoja ja valvomaan, että asiat menevät oikein. Kun alkuvaiheissa on vähemmän tarkastettavaa, niin lopputulos on varmempi. Tässä kohtaa viisaus ”Varmin ratkaisu on edullisin ratkaisu” pitää mielestämme paikkansa. Haluamme valita varmuuden onnistumisessa.

Elämän jatkuvuuden turvaamiseksi me valitsimme jo hyväksi havaitun, terveellisen ratkaisun, Honkarakenteen Terve Talon.

  

TEKNISEMPI TWIST TERVE TALON VALINTAAN

Tämä ei missään tapauksessa ole teknisten detaljien kavalkadi, vaan olen kerännyt tähän muutaman näkökulman, mitkä vaikuttivat meidän päätökseen.

Jokainen voi kysyä herra Googlelta tarkkoja yksityiskohtia vaikka kuinka paljon, joten kovin syvälle tekniikkaan en tässä sukella. Käyn läpi vain joitakin yleisiä kohtia Terve Talon ominaisuuksista.

1. Hirsi on tervettä puuta

Hirsi on peruslähtökohdiltaan terveellinen valinta. Terveys tulee yksinkertaisesti yksinkertaisesta materiaalista. Hirsiseinässä on vain yksi materiaali.

Hirsiseinässä ei ole eristeitä, suojamuoveja, jne. Kosteus siirtyy pinnalta toiselle, kun materiaaleja on rakenteissa erilaisia. Ja siirtyminen tapahtuu niin, että ensin kosteus tiivistyy yhdelle pinnalle ja sitten se siirtyy seuraavaan. Tämä kosteuden tiivistyminen antaa mahdollisuuden mikrobikasvuston kehittyä materiaalin pinnalle /materiaalien pinnoille. Tämä mahdollisuus, tai pikemminkin tämä riski, puuttuu hirsitalosta.

Mänty puuna sisältää allergisoimattomia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Meidän talon hirret ovat mäntyä. 70-luvun lapselle mänty-materiaalista tehty koti kuulostaa heti samalta kuin mökit, joissa seinät ovat tunkkaista, kellertävää puuta, auringon ja valon kellastuttamia seiniä. Kun olen vieraillut nykyaikaisissa hirsitaloissa, niin yhtään tunkkaista mielikuvaa en ole saanut.

Nykyään hirsiseinien pinnat voidaan käsitellä, jotta valoisuus kodissa säilyy. M1-luokituksen omaavia materiaaleja tähän on paljon olemassa.

Miellyttävyys asumiseen tulee hirren pinnasta, materiaalista:

  • Hengittävä, tasaa kosteutta. Hengittävyys on kyky varata ja luovuttaa kosteutta.
  • Akustiikka on miellyttävä. Tuo rauhallisen tunnelman heti, kun astuu sisälle.
  • Puu seinäpintana on pehmeä materiaali.

2. Painumaton hirsi

Lamellihirsi (CLT= Cross Laminated Timber) on kehitystyön lopputulos. Kun puuta liimataan ristiin siitä tulee jäykkä, tukeva ja siksi painumista ei juurikaan tapahdu. CLT-metodilla, eli ristiin liimaamisella, voidaan tehdä hirsien lisäksi myös levyjä.

Puu ajan myötä elää, mikä tarkoittaa, että kuivuessaan se kutistuu ja taipuu. Perinteinen hirsitalo siis painuu kasaan, koska jokainen hirsi vähän pienenee. Painuminen tulee ottaa huomioon mm ikkunoiden kohdalla. Perinteisesti ikkunan yläpuolelle on jätetty tyhjää, jotta hirret painuessaan eivät rikkoisi ikkunoita.

Painumaton hirsi ei tästä ilmiöstä kärsi. Tämän vuoksi ikkunoiden pokat voivat olla kapeammat. Myös eri kiinteät kalusteet (kuten kaappien liukovet) eivät kärsi painumisesta. LVI-kanaviston rakentamisessa ei tarvitse huomioida painumista.

3. Lamellihirsi & liima

Vaikka lamellihirsi on rakennettu osista, niin silti se on käytännössä massiivipuuta. Lamellihirren kauhukuvaksi nostetaan usein liima, millä puut on toisissaan kiinni. Liima on lamellihirressä hirren sisällä. On tärkeää havaita, että liima hirren sisällä tuskin aiheuttaa oireita. Tunnemme henkilöitä, joilla on ollut pahemmat oireet kuin meidän perheessä kenelläkään. Ja heille CLT-hirsi on ollut sopiva.

Pitkään mietin itsekin, että mitä se liima on ja kuinka paljon sitä hirrestä löytyy. Miksi niin moni, joka ei asu lamellihirsitalossa epäröi ko tuotetta. Mutta ne jotka asuvat lamellihirsitalossa ovat terveitä ja onnellisia.

Yhtä kaikki, todella positiiviset kokemukset ympärilläni saavat minut ymmärtämään, että kaikkea minun ei tarvitse ymmärtää.  Muiden kokemuksiin voi luottaa. Varsinkin kun ne on läheltä todennut. Siksi meidän valintamme on ollut Terve Talo.

4. Terve Talo sertifikaatit

Yleisesti ottaen moni voi ajatella, että kaikki standardit ja sertifikaatit ovat yhtä tyhjän kanssa. Mutta kun asiaa hetken pidempään pohdin, niin tulin siihen johtopäätökseen, että sertifikaatin saajan tulee osoittaa faktoin normaalista tasosta korkeampi laatu ja toimivat prosessit saadakseen sertifikaatin ja säilyttääkseen sen.

Korkea ja tasainen laatu ovat omakotirakentajalle olennaisia. En haluaisi olla se, joka säästösyistä valitsee halvimman ratkaisun ja lopulta löytää itsensä talosta, missä kiiltävä esite ja lopputulos ovat kaukana toisistaan. Ja lopulta säästöt hupenevat korjailuihin tai kalliimpiin asumiskustannuksiin. Puhumattakaan hermoja raastavista reklamaatioista.

Sertifikaatin omaava taho yleensä pitää huolta, että toiminta ja laatu vain paranevat. Parantaminen on tae, että sertifikaattia ei Honkarakenne menetä. Menettäminen on lähes suora osoitus ammattitaidottomuudesta, eli puutteista laadussa, toiminnassa tai jossain muussa vastaavassa.

Honkarakenteella on pari sertifikaattia.

  • Allergia- ja astmaliiton sertifikaatti on annettu kuluttajien, allergisten edunvalvojan taholta. Eli käyttäjien näkökulmasta tuote on läpäissyt seulan.
  • VTT:n sertifikaatti on myönnetty rakennuksen teknisten ominaisuuksien mukaan.

Nämä sertifikaatit yhdessä muodostavat hyvän & arvokkaan combon. Nimittäin usein rakennus todetaan teknisesti kunnossa olevaksi, eli raporttien mukaan kaikki on ok ja toimii, mutta käyttäjien, kuluttajien näkökulmasta asianlaita on täysin toinen. Tässä paketissa molemmat osapuolet ovat edustettuina.

5. Ekologisuus, energiatehokkuus ja kotimaisuus

Hirret yleensä tuodaan Suomessa talotehtaalle läheltä eli kotimaasta. Tämä pienentää hiilijalanjälkeä roimasti. Honkarakenteella on PEFC-järjestelmän mukainen puun alkuperän seurantajärjestelmä.  Energiatehokkuus on myös erinomainen hirsitaloissa. Tiiviit rakenteet varmistavat, että lämmöntuottamiseen ei tarvitse elämisen aikana suuria kustannuksia laittaa.

6. Terve Talo on konseptoitu

Periaatteessa sillähän ei ole mitään väliä onko joku konseptoinut jonkun tuotteen vai ei. Sillä on väliä sopiiko tuote perheellesi vai ei. Mutta käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki tuotteet mitä pystytykseen asti tarvitaan, on jo käyneet tarkastuksen läpi. Tuotteiden yhteensopivuus on valmiiksi mietitty ja rakennettu. Käytännössä tämä vaikuttaa siihen, että todella isoa osaa tuotteista minun ei tarvitse tarkistaa, tsekata ja valvoa.

Vahvasti sisäilmasairaille tai vakavasti allergisoituneille on haastavaa löytää kaikista tuoteryhmistä sopivia tuotteita. Monen valmistajan kanssa ovat ihmiset keskustelleet ja kyselleet valmistustapoja ja tuotekortteja on tavattu. Samoin on lisäksi pitänyt käytännössä testata tuotteita. On hankittu tuotteita kotiin haisteltaviksi, jotta pystytään varmistamaan teorian ja käytännön riittävä kohtaaminen. Koko tämä ruljanssi on minimissään, kun pystytykseen saakka kaikki tuotteet on jo tarkastettu.

Keinoista miten tähän päästään, eli miten tehdään onnistunut Terve Talo, niin siitä voitte tämän blogin lisäksi lukea myös www.honka.fi  sivuilta.