Talon väri ja pakkasella maalaaminen

Meillä ulkomaalaus ei ole vielä ihan ajankohtainen. Sisätyöt täysin kesken, mutta päätin kuitenkin aloittaa tämän aiheen työstön ajoissa. Olisi inhottavaa, jos talon väri epäonnistuu, vaikka turhan kiireen & heikon keskittymisen vuoksi.

Mukana siis 4 väriä, Virtasen 4 öljyn ulkomaali. Myös mukana maalarin työn siivittämistä varten kahvia & aurinkoa.

On syytä rauhassa katsoa eri värejä eri vuodenaikaan, eri vuorokaudenaikaan, eri säässä. Valittua väriä on hyvä katsoa monta kertaa. Toki aina voi maalata toiseen kertaan, jos tuntuu, että varotoimenpiteistä huolimatta vikaan meni. 😊

Valitsimme Virtasen 4öljyn maalin, koska se on hengittävä ja muoviton maali. Virtasen tuotteet ovat hyviä ja jo pitkään käytössä olleita. Maalin hengittävyys on olennainen tekijä, koska haluamme, että hirret säilyttävät hyvän ominaisuuden hengittää. Emme pyri rakentamaan muovitonta taloa, mutta silti se on hyvä kriteeri. Vähän meille muovia kaiken kaikkiaan taloon on laitettukin. Näin ollen, Virtasen maali sopii meidän Terve Talo pakettiin.

Nykyään maalaaminen talvikelillä on meille normaalia.

Pakkasella maalaaminen

Tokihan meidän mieheni kanssa piti vähän kokeilla, kun Virtanen niin kovasti pakkasella maalaamista on mainostanut. Maalasimme taukotupamme seinään Virtaen 4 öljynmaalilla eri värejä sunnuntaina 3. maaliskuuta 2019. Siitä on kuvia ja kommenttia myös Terve Talon facesivuilla. Pakkasta oli tuolloin -5 … -7C.

Tajusimme ottaa kuvan lämpömittarista vasta päivän edetessä. Suhteelllisen kosteus on 58%, kun sen tulee olla alle 80%.

Maalaaminen kuivalla, tuulettomalla, aurinkoisella pakkaskelillä oli kivaa. Sää oli oikeasti mitä mainion tähän työhön. Sai sopivassa suhteessa happea, liikuntaa ja aurinkoa. Kaiken kukkaraksi sai jotain konkreettista aikaiseksi!

Kesällä usein aurinko tuntuu räkittävän tosi kovaa ja silloin myös maali saattaa kuivua liian nopeasti. Tai sitten on pelko vesisateesta ja kosteudesta yöllä. Isossa pinnassa, kuten talon seinässä, ei ole kiva, jos sade pääsee yllättämään kesken kuivumisen.

Kuva napattu kesken töiden. Kuitenkin huomattavaa on, että peittävyys on hyvä.

Nyt pakkasella maalattava pinta oli hyvä ja ilma oli viileä. Toki suora keväinen aurinko on kirkas ja saattaa vaikuttaa maalattavaan pintaan. Me emme nyt huomanneet mitään haittavaikutusta. Kivaa oli ja hyvää jälkeä tuli!

En laittanut pohjaksi mitään pohjakäsittelyä. Viime syksynä pinta oli käsitelty Virtasen homeentappajalla. Ja sudit olivat tarjouslaarista.

Vasta kolme ensimmäistä väriä maalattu. Oljen keltaisessa näkyy jo nyt puun syyt hyvin.

Maalin sively oli todella helppoa. Ei tullut roiskeita yhtä paljon kuin normaalisti saan aikaan. Vaatteetkin meinasivat säilyä ilman tahroja. Toki yllä oli 15 vuotta vanha ulkoiluasuste. Tämä puku on jo pidempään hallitusti raksakäyttöön ollut ohjattuna.  

Laitoin siis maalia ronskisti puun pintaan, mutta noroja ei saanut syntyä. Ja tein viimeisen vedon aina samaan suuntaan. Vähemmän sai maalia hinkata yhteen kohtaan, kuin kokemukseni muiden maalauskertojen kanssa on ollut. Tämä tulee olemaan hyvä ominaisuus, kun maalataan isoa pintaa. Työ valmistuu nopeammin ja tulos on helpommin tasalaatuista.

Maalaaminen kannattaa tehdä rauhallisin, systemaattisin, pitkin vedoin. Maali levittyi helposti. Ei tarvinnut paljon sutia, kun pinta oli tasainen. Siis tuotteen maalattavuus on hyvä. Sopii tällaiselle sunnuntaimaalarillekin.  😊

Ehkä parempien välineiden avulla saa  vielä vähän paremman lopputuloksen. Nyt meillä oli mielessä vain värin valinta.

Värin valinta

Ja tässä välissä olemme värivaihtoehtoja katselleet ja tutkailleet. Mikä olisi paras. Vieläkään en tiedä. Yleensä olen todella nopea päättämään.

Tässä jo talviaurinko menee taivaarannan taa, joten kaikki sävyt näyttävät sinertävän enemmän. Hyvä nähdä maalit eri vuorokaudenaikaan.

Kyselin kavereilta ja tutuilta, että mikä väri olisi hyvä. Näytin kännykästä ja/tai tabletilta kuvia. Ensimmäinen kommentti oli usein ”Toi sininen voisi olla hyvä!”. Hämmennyin. Vaihtoehdoissa ei ollut sinistä.

Teknos T7065. On vaalea beige, mutta kuva vääntää kylmän harmaaksi tai sinertäväksi. ”Se sinertävä”

Yritin ottaa kuvia eri valaistuksessa, jne. Mutta aina vain vaaleampi beige oli aina siniseen vivahtava. Yksi tuttu totesi heti, että kyseinen väri on kylmä. En tätä itse mitenkään havainnut, vaikka katsoin värejä pitkään. Siis ainakin 3 viikkoa. Ajattelin vain, että väri on eri, koska someen laitettuna sävy muuttuu. Ja myös ihmiset näkevät värit eri lailla. Isolla pinnalla väri on erilainen. Myös pinnan laatu vaikuttaa (puu vai kivi)

Vanha kokemus väärästä värivalinnasta

Aikoinaan halusin kotiimme (siis siihen purettuun) harmaan seinän. Valitsin kaupassa huolella pienistä mallilapuista hyvän värin. Maalasin sen ja ei tullut harmaata seinää. Tuli harmahtava lila. Väri meni vaihtoon. Seuraava onneksi onnistui. Seinä oli harmaa. 😊

Mutta tämä tapahtui yli 10 vuotta sitten. Tällä kertaa en haluaisi maalata kahteen kertaan. Kyseessä kuitenkin vähän enemmän maalattavaa kuin vain yksi seinä. 😊

Jos tykkää harmaasta talosta, niin hyvä on ottaa aikaa ja tutkailla sävyjä luonnossa. Vaikka näkisi jonkun hyvän kivitalon harmaana, niin se ei välttämättä ole saman sävyinen oman talon (puu)pinnassa. Useimmat meistä tykkäävät harmaasta muualla kuin omissa hiuksissa. Niinpä tämäkin aihe on hyvä ottaa käsittelyyn rauhassa, jotta lopputulos (harmaa) näkyy seinässä eikä hiuksissa. Vaikka rakentaminen tunnetusti tuottaa harmaita hiuksia!

Mallivärit Virtasen maalitehtaalta – sitä saa mitä tilaa 😊

Tilasin mallivärit www.virtasen.fi osoitteesta, mistä saa ilmaiseksi nk virtas-näytteitä. Ja sävytyksen he tekevät heidän oman värikartan tai minkä muun värikartan mukaan vain. En aluksi rohjennut kysyä muun värikartan väriä. Turha huoli! He tekevät minkä kartan mukaan vain. Eli kerro haluamasi väri. Sitä saa mitä tilaa. 😊

Tilaamani Teknoksen värikoodit näkyvät etiketeissä: T7064 & T7065.
4 väriä maalattu. Sävyt ylhäältä alas: Teknos T7065, Teknos T7064, Virtasen Oljen keltainen ja alimpana Virtasen sävykartan Kartanon keltainen. Huomaa, että on oksaista puuta. Toiseen kertaan on tarpeen maalata. Tässä vain yhden maalauskerran jälkeen.

Omat värivalintani oheisiin malleihin olivat ylhäältä alas lueteltuna:

  • Vaalea ruskea tai beige, Teknoksen ulkovärikartta, T7065
  • Vaaleampi beige, Teknoksen ulkovärikartta, T7064
  • Oljen keltainen, Virtasen värikartasta
  • Kartanon keltainen, Virtasen värikartasta
Ylempi maalipurkki on T7064 ja alempi on T7065. Eli sävyt ovat tässä enemmän oikein. Maalatussa pinnassa ulkona kuvaaminen tekee iPad tepposet värille T7064.
Pala Teknoksen ulkomaalien värikarttaa.

Toinen erikoinen asia, minkä huomasin, on että oljen keltainen väri onnistui maalauksellisesti jäätävän hyvin. Laitoin väriä jokaiseen malliviivaan yhtä paljon, mutta keltaisen värin sain nätisti kuultomaalatuksi. Ja väri oli loppujenlopuksi hyvinkin sitruunainen, raikas keltainen. Aurinkoinen koti. 😊

Vain kertaalleen maalattu Virtasen sävy Oljen keltainen.
Kahteen kertaan maalattu Virtasen sävy Oljen keltainen. Puun syyt eivät enää näy niin hyvin.

Olen ymmärtänyt, että kuultomaalaus on todella haastavaa amatöörille (kuten minä). Toki olen maalannut ja petsannut aika paljon terasseja, seiniä, ovia ja muita juttuja. Amatööriydestäni huolimatta tämä keltainen väri onnistui hämmentävän hyvin ja puun syyt näkyvät nätisti. Ei ole eri paksuudella väriä seinäpinnalla. Kuvia ohessa.

Kyllä nuo muutkin värit olivat onnistuneita, mutta keltainen yllätti minut.

Mistä väristä itse pidät? Mitä itse katsot talon värissä? Mihin kiinnität huomiota talon värityksessä?

Laitoin taustalle vihreän paperikassin, mikä tuo värit paremmin esiin. Siksi myös ulkomaali kannattaa kokeilla omassa ympäristössään. Naapurinkin talon väri voi vaikuttaa oman kodin sävyyn.

Ajankohta valmiin kotimme maalaukselle

Kokemukseni pakkasella maalaamisesta oli niin hyvä, että meidän pitää pohtia uudestaan milloin maalaamme talon. Nyt sitä ei voi tehdä, koska sahausteltta on edessä ja muutenkin rakennustyöt ovat kesken. Suosittelen talvea.

Muuttomme ollee ennen juhannusta 2019. Maalaammeko heinäkuussa vai jätämmekö sen talveen.

Joka tapauksessa, maalaamista ei ehkä kannata suorittaa, kun aurinko paistaa suoraan talon seinään. Kesällä on valoisaa pidempään, joten työ luistaa siltä osin paremmin. Jos kesä on täynnä muita projekteja, niin talon maalauksen voi huoletta jättää paremmalle säälle, eli talveen! Kesällä on tehtävä puutarhatyöt. Kun maa on jäässä, niin puiden istuttaminen ja nurmikon laittaminen ei onnistu.

Suositus onnistuneeseen maalaamiseen on maalata talvikelillä. Se vähentää allekirjoittaneen stressiä kesältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *